Zelf je boom kappen in Amsterdam?
Ga je zelf je boom kappen? Of laat je het uitvoeren? We snappen goed dat je het het overweegt om het zelf uit te voeren want dat scheelt toch geld en het kan nog een leuke klus zijn ook. Wees jezelf wel bewust wat je op de hals haalt. Een boom onder de 4 meter valt meestal nog wel zelf te doen met de juiste gereedschappen. Ga je hoger dan dat en heb je er geen ervaring mee dan is het hoogst waarschijnlijk verstandiger om een boomverzorger in te schakelen. Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Op een trap ben je kwetsbaar en al valt er maar net een tak verkeerd kun je onderaan de boom belanden. Een kettingzaag is ook gevaarlijk gereedschap waarvoor je de nodige beschermende kleding moet dragen zoals een zaagbroek, helm en oorkleppen. Zelfs dan is er nog een kans dat je uitschiet met de zaag en je zult niet de eerste zijn die zo op de eerste hulp beland. Het kan dus wel maar wees vooral voorzichtig. Twijfel je nog? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het kappen van je boom en dan kun je afweging altijd nog maken.
Heb ik een kapvergunning nodig in Amsterdam?
In sommige situaties wel. Hieronder staat uitgelegd wanneer je een kapvergunning nodig hebt in Amsterdam, Haarlem en Hilversum. Als je denkt dat je de wel kunt kappen boom zonder vergunning dan kan dat je duur komen te staan. Er wordt namelijk gecontroleerd door de gemeente en boetes kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s. Zorg dus dat je voor je bij je eigen gemeente controleert of een vergunning nodig is en vraag deze ook aan.
In de volgende gevallen heb je in Amsterdam een kapvergunning nodig:
- Wanneer de dikte van de stam op 1,30 meter hoogte een omtrek van 31 centimeter of meer heeft. Dit geldt ook voor dode bomen.
- Wanneer je meer dan 20% van een boom gaat snoeien of bij de eerste keer knotten. Voor bomen die jaarlijks worden geknot, heb je geen vergunning nodig.
- Wanneer je bomen en struiken gaat verwijderen of verplaatsen.
- Wanneer er mogelijk schade aan bomen of struiken kan ontstaan door een verbouwing.
De gemeente Amsterdam gaat vervolgens de aanvraag beoordelen en let daarbij bijvoorbeeld op de historische waarde van de bomen of struiken en de waarde hiervan voor de omgeving. Het duurt ongeveer 8 weken voordat je antwoord krijgt, maar dat kan verlengd worden met 6 weken en in speciale gevallen zelfs oplopen tot 26 weken. Voor het aanvragen van een kapvergunning betaal je ook een bedrag dat door gemeente is bepaald.
Ook geldt de regel in Amsterdam, wanneer je een boom kapt moet je er ook weer een terugplanten. Kijk voor alle informatie op de website van de gemeente Amsterdam.
Welke methodes zijn er om mijn boom te laten kappen?
Een ‘boom kappen’ is een verzamelnaam voor meerdere methodes die kunnen worden toegepast. Gebruikte termijn zijn ook wel een boom rooien, een boom omzagen, een boom verwijderen en een boom vellen. Er zitten toch nog wat verschillen in. Bij het rooien van de boom wordt de boom niet alleen gekapt maar wordt de boomstronk ook weggehaald. Bij het vellen van een boom laten we de boom vallen. Dit is de minst gebruikte manier omdat daar simpelweg in de meeste gevallen geen ruimte voor is. In de meeste gevallen wordt de boom stuk voor stuk gekapt. Zo kan je het hout op een veilige manier naar beneden halen. Zo gaan we dan door tot we beneden zijn.