Een boom kappen tijdens broedseizoen, mag dat? [Wetgeving in 2020]
07 oktober 2020 
3 min. leestijd

Een boom kappen tijdens broedseizoen, mag dat? [Wetgeving in 2020]

Een boom kappen tijdens het broedseizoen mag niet altijd en daarom zetten we in deze blog alles wat je moet weten op een rij. We behandelen de algemene regels omtrent het kappen van bomen en de regelgeving omtrent het broedseizoen.

Welke regels gelden er voor het kappen?

Voor het kappen van een boom is meestal een kapvergunning nodig en die naam is onlangs gewijzigd naar omgevingsvergunning. Of je een kapvergunning nodig hebt is afhankelijk van de dikte en grootte van de boom en de gemeente waar je woont.  Zo gelden er andere regels voor het kappen in Rotterdam dan als voor bomen kappen in Amsterdam. In sommige gemeenten moet je bijvoorbeeld ook een boom terug planten. Daarom is het verstandig om bij het Omgevingsloket een vergunningcheck te doen. Dan weet je zeker waar je aan toe bent.

Kappen tijdens broedseizoen verboden?

Het kappen tijdens het broedseizoen mag in de meeste gemeenten wel, maar niet overal, dus verdiep je in de lokale regels. Het broedseizoen loopt van halverwege maart tot en met halverwege juli. De vogels leggen hun eieren in het begin van het seizoen en tijdens het broeden mogen ze niet verstoord worden omdat dit de populatie kan aantasten. Daarom mag er in de buurt van broedende vogels niet gewerkt worden. Het is niet alleen van belang dat je de boom controleert op een actief nest maar ook in de directe omgeving mogen geen nesten zijn. Controleer dus ook de bomen en struiken of heggen die eromheen staan op een actief nest. Het verstoren van de natuur wil je natuurlijk niet op je geweten hebben, maar het overtreden van de regels kan ook financiële gevolgen hebben. Mocht er inspectie zijn van handhaving, dan kan dat een boete betekenen van niet honderden euro’s maar zelfs duizenden euro’s. Een dergelijke boete kun je voorkomen door je onderzoek te doen en je aan de regels te houden. Mocht er blijken dat er wel een kapvergunning nodig was maar je die niet had, dan riskeer je ook een fikse boete. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de boomverzorger. Eventueel kan je voor het controleren de Vogelbescherming om hulp vragen. Ze bieden namelijk vrijwilligers die je graag komen helpen met het controleren op nesten.

Boom kappen tijdens broedseizoen, mag dat?

Wat als er een nest in de boom zit?

Dan mag je pas kappen na het broedseizoen als de vogels echt weg zijn. Doe je dat eerder, dan ben je in overtreding van de wet natuurbescherming. Een geschikte periode om de boom te kappen is augustus of zelfs in het najaar als het blad gevallen is. Dat scheelt ook nog eens afvoerkosten.

TIP: Maak eventueel een klein dossier van je onderzoek. Dan kun je aantonen dat je daadwerkelijke onderzoek hebt gedaan en daar naar hebt gehandeld. Maak ook foto’s van je onderzoek in de bomen en omliggende struiken. Mocht er toch blijken dat er een nest zit, dan kan je wel aantonen dat je vooraf goed hebt gezocht. Soms zijn nesten namelijk ook lastig te zien omdat de volgens het nest ook zo onopvallend willen hebben om zichzelf te beschermen tegen de weerelementen en vijanden.

Mag je een boom snoeien tijdens het broedseizoen?

Voor bomen snoeien geldt hetzelfde als voor bomen kappen dus doe ook dan je research goed. Check dan ook goed wanneer je jouw boom het beste kunt snoeien. Daarover lees meer over over bomen snoeien op onze pagina.

Samengevat:

  1. Doe de vergunningcheck
  2. Controleer de lokale regels en Rijksoverheid
  3. Controleer of er geen actieve nesten zitten in de boom of de omgeving
  4. Kap de boom of laat de boom kappen
  5. Geniet van de ruimte in je tuin

Ga je zelf je boom kappen of laat je het doen?

Een boom kappen kent de nodige gevaren. Zelfs een kleine boom van 5 meter kan al riskant zijn omdat je toch een ladder nodig hebt en je jezelf waarschijnlijk niet kunt zekeren. Daarbij is het werken met een kettingzaag ook niet zonder risico. Zelfs vakmannen verwonden zich er nog regelmatig mee ondanks het dragen van de nodige bescherming. Voor een kleinere boom die je vrij kunt laten vallen zonder iets te beschadigen of makkelijk in stukken kunt zagen, kun je overwegen om het zelf te doen.  Bij bomen boven de 5 meter is het wijs om een boomverzorger in te schakelen. Deze doet het werk niet alleen veiliger, maar ook nog eens een stuk sneller. Wil je een boom laten kappen? Vraag een vrijblijvende offerte aan of lees meer over bomen kappen.

Over de schrijver
Koos
Door

Koos

op 28 Oct 2020

Met een nest in de boom mag je nu wel kappe?

Reactie plaatsen