Wat doet een boomverzorger?

De kortste manier om een boomverzorger te omschrijven, is als volgt:

“Iemand die zich bezighoudt met de aanplant, gezondheid, veiligheid en het verwijderen van bomen.”

De iets langere versie:

Boomverzorgers zorgen ervoor dat bomen onderhouden worden en vitaal blijven. De expertise van een boomverzorger wordt erbij gehaald wanneer een boom behoefte heeft aan verzorging. Dit kan zijn in het geval van een ziekte, wanneer een boom niet goed groeit of wanneer er een onveilige situatie is ontstaan door een boom. Het is dus een specialistisch vakgebied dat niet standaard hoort bij de werkzaamheden van een hovenier.

Welke werkzaamheden doet een boomverzorger?

Een boomverzorger voert de volgende klussen uit:

Zieke bomen inspecteren en verzorgen

Een boomverzorger is in staat om ziektes en aantastingen bij bomen te herkennen en in te schatten hoe het probleem het beste kan worden opgelost. Hier hoort bijvoorbeeld ook een grondonderzoek bij. Het is belangrijk dat er in een vroeg stadium van een ziekte een boomverzorger wordt ingehuurd, zodat er op tijd aanpassingen gedaan kunnen worden. Soms is de boom niet meer te redden en wordt er overgegaan tot het verwijderen van een boom.

Bomen snoeien

Een belangrijk deel van het onderhoud van bomen is het snoeien. Dat moet gebeuren op het juiste moment van het jaar, op een geschikte dag en op een manier die de boom geen onnodige schade toebrengt. Dan kunnen er namelijk infecties ontstaan.

Bomen verwijderen

Een boomverzorger probeert altijd om een boom te laten staan, maar wanneer er echt een onveilige situatie ontstaat, moet een boom soms verwijderd worden. Hiervoor kunnen verschillende technieken gebruikt worden, waar je later op deze pagina nog meer over leest.

Bomen verplaatsen en aanplanten

Bomen zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. De gemeente heeft daarom de taak om de hoeveelheid groen in stand te houden. Wanneer er een boom wordt verwijderd, wordt er daarom vaak ook een teruggeplant op een aangewezen locatie. Dit is een taak die een boomverzorger kan uitvoeren. Ook is het mogelijk dat een boom verplaatst wordt naar een andere locatie.

Wat is het werkgebied van een boomverzorger?

Een boomverzorger houdt zich vooral bezig met bomen in dorpen en steden en niet zozeer met bomen in bossen. Dat is meer het werk van een bosbouwer. Je vindt hem of haar dus vooral in parken, in tuinen en langs wegen.

Welke opleiding moet een boomverzorger doen?

Om boomverzorger te worden is een tweejarige mbo-pleiding nodig of een opleiding tot European Tree Worker (ETW). Wanneer je een van deze opleidingen hebt afgerond, ben je een erkend boomverzorger in Nederland. Boomverzorging is een specialisme en daarom is er een opleiding voor nodig. Het is niet verstandig om zomaar even met een boom aan de slag te gaan.

Een boomverzorger heeft kennis over verschillende houtsoorten, het herkennen van ziektes, verschillende bodemsoorten en de wetgeving rondom bomen. Daarnaast leert de boomverzorger klimtechnieken, werken met zwaar gereedschap en hoe de veiligheid gewaarborgd kan worden. Dat laatste is ontzettend belangrijk, omdat er vaak met kettingzagen op grote hoogte gewerkt wordt.

Welke technieken beheerst een boomverzorger?

In de opleiding worden er allerlei technieken aangeleerd.

Als eerste zijn er klimtechnieken. Soms wordt er gebruik gemaakt van een hoogwerker, maar een boomverzorger maakt ook wel eens gebruik van touwen om naar boven te klimmen. Natuurlijk op een veilige manier.

Daarnaast zijn er technieken om stukken hout naar beneden te begeleiden. Dit gebeurt wanneer een boom wordt gesnoeid, maar ook wanneer een boom wordt verwijderd. Dan zaagt de boomverzorger telkens een stuk van de boom af en begeleidt dit op een veilige en gecontroleerde manier naar de grond.

Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende zaagtechnieken. Meestal wordt de kettingzaag hiervoor gebruikt, maar soms ook kleinere zagen.

Ten slotte zijn er meerdere technieken om een boom te verwijderen:

1. Boom in stukken verwijderen: er wordt telkens een stuk afgezaagd dat vervolgens naar beneden wordt begeleid

2. Boom kappen: deze techniek komt niet heel vaak voor, omdat er heel veel ruimte voor nodig is. Je laat namelijk de boom een kant op vallen, waarna je ‘m in stukken zaagt

3. Boom rooien: de boom wordt in zijn geheel verwijderd, dus inclusief stronk. Die blijft bij andere technieken nog wel eens staan.

Welke materialen gebruikt een boomverzorger?

De volgende materialen vind je zeker terug in de bus van een boomverzorger of als uitrusting die hij of zij aan heeft:

  • Kettingzaag

  • Handzaag

  • Zaagbroek

  • Helm

  • Vanglijn

  • Lier

  • Klimmaterialen

Soms wordt er ook gebruik gemaakt van de volgende materialen: