Stobbenfrezen, wat is het?

De stobbe is het stuk van de stronk dat vaak blijft staan na het kappen van een boom. Met een kettingzaag kan je de boom tot enkele tientallen centimeters boven de grond verwijderen. Maar er blijft altijd een stobbe zitten. Gelukkig is daar een oplossing voor: stobbenfrezen. Tenminste, als je dat wilt.

Stobbenfrezen of niet?

De stobbe kan soms gewoon blijven zitten maar als er nieuwe plannen zijn met het stuk grond dan is het verwijderen van de stronk de enige optie. De boom wordt niet zonder reden uit de weg geruimd. Soms is de boom ziek is of neemt deze teveel licht weg. Ook komt het vaak voor dat de boom nieuwe plannen in de weg staat. Dan is er maar een optie: de boom met stronk verwijderen. Na het kappen van de boom gebruiken boomverzorgers dan een stobbenfrees.

Wat is een stobbenfrees?

Een stobbenfrees is een freesmachine met benzinemotor die speciaal ontwikkeld is om boomstronken te verwijderen. Op de frees zit een draaiend wiel met beitels. Doordat het wiel met beitels ronddraait kun je stukken van de stobbe wegfrezen.  Er zijn kleinere machines die geschikt zijn voor stobben van kleinere bomen. Deze stobbenfrees machines zijn vaak ook smaller en kunnen door smallere doorgangen zoals poorten of door het huis. Deze machines moeten vaak met de hand worden geduwd. Er zijn ook grotere stobbenfrees machines met wielaandrijving en een grotere frees. Deze werken wat sneller en zijn ook geschikt voor de echt grote stobben. Dan is er nog eens stobbenfrees die niet met de hand bedient hoeft te worden maar met een afstandbediening. Verschillende machines hebben ook een verschillende diepte tot waar ze de stronk weg kunnen frezen. Als je een stobbe laat frezen is het dus van belang dat je goed aangeeft wat je plan met de grond. Dan kan de boomverzorger aangeven tot hoe diep de stobben weggehaald zal worden. Dit kan tot wel 50 centimeter onder de grond. Je houdt een bergje met houtsnippers over.

Waarom stobbenfrezen?

Er zijn verschillende manieren hoe je een stobbe uit de grond kunt krijgen: een stobbenfrees of minigraver gebruiken. Zo kun je de stronk helemaal uitgraven met een minigraver en compleet met wortels verwijderen, maar dit is arbeidsintensief en je haalt een flink stuk grond overhoop. Zeker het laatste is vaak niet praktisch in een bestaande situatie tenzij je de hele tuin op de schop neemt. Daarom wordt er vaak gewerkt met een stobbenfrees. Een stobbenfrees kan niet alleen de stobbe weghalen maar ook de wortels en zelfs wortels en kleine stronken van bijvoorbeeld een haag of bamboe.

Prijs van stobbenfrezen?

De prijs van stobbenfrezen is natuurlijk helemaal afhankelijk van het formaat van de boom en dus ook van de stobbe. De prijs loopt uiteen van €100-300,- en bij meer stobben zal de prijs per stobbe ook omlaag gaan. Het kan ook schelen als je bijvoorbeeld met de buren samen stobben laat verwijderen. Dan is de stobbenfrees al in de buurt.

Een stobbe laten frezen? Vraag een vrijblijvende offerte aan.