Bomen kappen, zo gaat dat in zijn werk
12 november 2020 
8 min. leestijd

Bomen kappen, zo gaat dat in zijn werk

Je boom kappen? Dit is het meest complete artikel over bomen kappen dat je gaat vinden. Er staat één of zelfs meerdere bomen in de weg? Of moet de boom gekapt worden wegens een ziekte? Een boom kappen is een klus die de nodige risico’s met zich meebrengt. Zo kan de boom met een vernietigende klap de verkeerde kant op vallen. Ook zorgt het werken met een kettingzaag en op hoogte voor de risico’s. Daarom zijn er boomverzorgers die hier ervaring en expertise in hebben. Boomverzorgers kunnen de klus veilig, goed en snel uitvoeren. Op deze pagina helpen we je verder. Je kunt ook gelijk een offerte aanvragen.

Waarom een boom kappen?

Er zijn veel redenen om een boom te kappen. We hebben ze even op een rij gezet:

  • De boom is gevaarlijk door rot of ziekte
  • De boom is beschadigd (tijdens een storm)
  • De boom staat je nieuwe plannen in de weg
  • De boom neemt teveel ruimte in of neemt teveel licht weg
  • De boom zorgt voor overlast

Uitbesteden of ga je zelf kappen?

Als handige doe-het-zelver kun je natuurlijk veel klussen doen. Maar zoals eerder al gezegd is het kappen van een boom niet zonder risico’s. De hoogte maakt het vooral riskant. Hoe hoger de boom, hoe risicovoller de operatie. Ook is het werken met een kettingzaag in een lastige positie niet aan te raden als je geen of weinig ervaring hebt met een kettingzaag. Zelfs de meest ervaren boomverzorgers raken nog wel eens gewond door een klein foutje. Zo’n foutje kan wel grote gevolgen hebben. Een van onze boomverzorger mist daardoor bijvoorbeeld een paar vingers en de andere heeft de kettingzaag een keer in zijn been gehad. Het is geen bangmakerij maar wees je vooral bewust van de risico’s. Een kleine boom van een meter of vijf zou je kunnen overwegen. Zorg dan wel dat je de trap of ladder goed vast zet en bij voorkeur iemand op de grond hebt die je helpt. Draag ook altijd persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een zaagbroek en een helm. Ga je de boom in klimmen, zeker jezelf dan. Wil je risico vermijden en tijd besparen, laat het dan een boomverzorger doen. Benieuwd wat het kost om een boom te kappen? Lees hieronder verder.

Bomen kappen

Wat kost het kappen van een boom?

Dit is uiteraard geheel afhankelijk van de situatie en de grootte van de boom. Zo zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de prijs:

1. De grootte van de boom
2. Het afvoeren van hout en takken
3. Het wel of niet verwijderen van de stronk
4. De werkomgeving

Wij houden voor het kappen van bomen de onderstaande prijzen aan. Let op: is slechts een indicatie. Het kan per boom en situatie natuurlijk afwijken.
Kleine boom van 1-5 meter kan al vanaf €130,-
Kappen van een gemiddelde boom 5-8 meter kost meestal tussen de €350-650,-
Grote boom 7-15 meter vanaf €650 tot soms wel €1500

Wil je een heldere prijs? Vraag dan een offerte aan.

Tip: Wil je het zelf gebruiken voor haardhout? Laat het dan vooraf weten. Dan kan de boomverzorger ze in kleinere blokken zagen

Bespaartip: Als je zelf de tijd en middelen hebt, voer dan zelf het afval af. Met een aanhanger kun je afval eventueel bij de gemeente afvoeren. Is het erg veel? Overweeg dan om een afvalcontainer te bestellen. Je kunt de boomverzorger vragen om de prijs te offreren met de prijs voor het afvoeren los op de offerte. Dan kan je daarna beslissen of je het zelf doet of laat doen.

Hoe kapt een boomverzorger de boom?

Een vakkundige boomverzorger zal voor het maken van de offerte al kijken hoe hij de klus aanpakt. Kan hij in de boom klimmen? Of is de boom dood en is er een hoogwerker nodig? Of kan hij de boom in een keer laten vallen? Er zijn nogal wat factoren van invloed op de aanpak. Een boomverzorger werkt meestal niet alleen. Samen met zijn grondman klaart hij de zware klus. De grondman ruimt het groenafval op en zorgt voor de veiligheid op de grond. Meestal is de boom gezond en klimt de boomverzorger erin en zekert zich met veiligheidslijnen. Hij zaagt vaak eerst de top eruit en vervolgens werkt hij van boven naar beneden de takken eraf. Als er genoeg ruimte is, laat hij de takken vrij vallen en mocht dat niet het geval zijn, dan laat hij ze zakken aan een lijn. Mochten er materialen staan die kunnen beschadigen, dan zal hij uiteraard ook de takken keurig afvangen. Als er een kale stam over is, begint hij van boven naar beneden met afblokken. Hiervoor gebruikt de boomverzorger meestal een grotere kettingzaag met meer vermogen, want de stam is een stuk dikker dan de takken. Hij zaagt de stam in blokken die hij dan naar beneden laat vallen. De grondman ruimt deze op. Ze worden vaak per aanhanger of bij grote bomen per vrachtwagen afgevoerd.

Waar moet je rekening mee houden bij het kappen van bomen?

Er zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden als je een boom gaat laten kappen. Is er een kapvergunning nodig? Wil je alleen de boom laten kappen of mag de boomverzorger ook de stronk verwijderen? Wil het hout zelf houden of moet het worden afgevoerd? Wil je van de takken snippers laten maken? De meeste boomverzorgers hebben ook een versnipperaar waarmee hij takken kan versnipperen. Deze snippers kun je dan weer hergebruiken in je tuin. Je kunt er bijvoorbeeld een pad van maken of stuk lege tuin opvullen zodat er minder onkruid groeit. Handig toch?

Bomen kappen

Wanneer kun je een boom kappen?

Een boom kappen kun je in principe het hele jaar laten doen. Je hoeft geen rekening te houden met de sapstromen van de bomen zoals je wel doet bij het snoeien van bomen. In de herfst of winter kan het soms iets voordeliger zijn omdat er dan minder blad aan de boom zit. De boomverzorger hoeft dan minder af te voeren. Dit kan ook meteen een argument zijn om het juist voor de val van het blad te doen. Zo heb je minder rommel om op te ruimen!

Boom kappen na storm

Tijdens een storm kan het duidelijk worden dat de boom niet 100% gezond meer is. Hij beweegt bovengemiddeld of hij raakt beschadigd. Dan kun je overwegen om de boom te kappen na de storm. In sommige gevallen is het verankeren van een boom ook een optie. De boom snoeien kan zelfs ook al voldoende zijn omdat die zo minder wind vangt. Onze boomverzorgers kunnen je van advies voorzien betreffende je boom. Geef het dan even aan bij je offerteaanvraag. Advies is uiteraard geheel vrijblijvend. Is je boom omgevallen tijdens de storm? Vraag dan een offerte aan. Dan zullen de boomverzorgers zo spoedig mogelijk contact opnemen voor het opruimen van de boom. Schade door een storm wordt ook vaak gedekt door een opstalverzekering. Mocht je een dergelijke verzekering hebben, neem dan eerst contact op met je verzekeraar om te kijken of ze het herstel vergoeden. Meestal kun je dan offertes opvragen en deze ter goedkeuring bij de verzekeraar leggen. Na goedkeuring kun je de klus laten uitvoeren en declareren. Ook overige schade in de tuin kan daaronder vallen zoals bijvoorbeeld een kapotte schutting of schuur door het vallen van de boom.

Veelgestelde vragen

Heb ik een kapvergunning nodig of niet?

Wil je een boom kappen in eigen tuin? Dan is een kapvergunning is niet altijd nodig. De regels verschillen wel per gemeente. Zo zijn er dus andere regels voor het bomen kappen in Amsterdam dan in Rotterdam. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je voor een kleine boom die niet dik is geen kapvergunning nodig hebt. Hoe groter de boom, hoe groter de kans is dat je een vergunning nodig hebt. Doe altijd de vergunningcheck of omgevingscheck bij jouw gemeente om te voorkomen dat je een hoge boete krijgt. Deze boete kan wel oplopen in de duizenden euro’s dus dat wil je echt voorkomen. Meer weten over een kapvergunning? Check dan onze pagina: Heb je een kapvergunning nodig?

Mag ik een boom kappen tijdens het broedseizoen?

Een andere vraag die wij regelmatig krijgen gaat over het kappen van een boom tijdens het broedseizoen. Ook hier heeft iedere gemeente een ander beleid op. In de meeste gemeenten mag het wel, maar moet er grondig gecontroleerd worden op de aanwezigheid van nesten. Niet alleen in de betreffende boom maar ook in de bomen en struiken eromheen. Het broedseizoen loopt van halverwege maart tot en met halverwege juli. Controleer altijd bij het omgevingsloket van jouw gemeente of het mag.

Bomen kappen

Wat is het verschil tussen bomen kappen en bomen rooien?

Een boom rooien betreft het verwijderen van de boom met wortels en al. Dus niet alleen de stronk verwijderen maar ook de wortels. Dit wordt vaak gedaan op het moment dat er andere plannen zijn met het stuk grond. Bijvoorbeeld bij het aanleggen van een nieuwe tuin, een stuk bestrating of een nieuwe schuur. Voor het rooien van bomen zijn speciale machines nodig. Niet elke boomverzorger heeft die machines

Hoe kies ik een boomverzorger?

De offerte van een boomverzorger is natuurlijk belangrijk. Maar kijk ook naar de ervaring van de betreffende boomverzorger, de aanpak voor het kappen van jouw boom en de communicatie met het bedrijf. Bekijk eventueel nog even zijn website en referenties. Geld besparen is mooi maar je wilt wel dat de klus goed volgens afspraken uitgevoerd wordt. De boomverzorgers met wie wij werken zijn geselecteerd en lossen eventuele problemen altijd netjes op.

Bijzonderheden rondom de klus

Als je een boom wilt laten kappen kunnen er soms omstandigheden zijn die vooraf goed zijn om te  vermelden bij de boomverzorger. Zo kan het zijn dat je geen achterom hebt waardoor alles door of over het huis moet. Zijn er materialen in de tuin die absoluut niet mogen beschadigen? Geef dat dan ook vooraf aan zodat de boomverzorger er rekening mee kan houden. Zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn? Geef het meteen aan bij je offerteaanvraag.

Mogen alle bomen gekapt worden?

Gelukkig niet. Sommige bomen zijn natuurlijk oud en enorm mooi. Daarom is er een lijst met monumentale bomen die een beschermde status hebben. Hier kun je checken welke bomen dat jou in de buurt zijn. Het kappen van een monumentale boom kan je duur komen te staan, dus wees er voorzichtig mee.

Mag ik de boom van de buren kappen?

Wij krijgen regelmatig het verzoek of we de boom van de buren kunnen snoeien en soms zelfs de vraag of we de boom willen kappen. Helaas gaat dat niet zo maar. Je zult dit moeten afstemmen met de buren en een overeenstemming moeten bereiken voor je een boomverzorger inschakelt. Boomverzorgers treden zelden op als mediator en dat is ook niet hun beroep dus verwacht daar niet teveel van. Ze hebben soms wel ervaring met dergelijke situaties dus vragen kan altijd.

De bomen die onze boomverzorgers vaak kappen:

Eikenboom kappen: Een eikenboom is natuurlijk een prachtige boom en hij kan geweldig groot worden. Helaas kan dat ook meteen het probleem zijn. Deze prachtige boom neemt ruimte in beslag en heeft helaas ook regelmatig te kampen met ziektes.

Apenboom kappen: De apenboom, het blijft een bijzondere boom. Over smaak valt niet te twisten. You hate or you love it. Maar wij snappen dat je hem wilt (laten) kappen.

Berk kappen: De berk zien we terug in veel kleinere tuinen waar de boom eigenlijk te groot geworden is voor de omgeving en het licht weg neemt.

Wilg kappen: Treurwilgen kunnen een imposante, maar prachtige verschijning worden. Ze hebben helaas nog al eens last van rot.

Plaatsen waar onze boomverzorgers bomen kappen:

Bomen kappen Amsterdam

Bomen kappen Rotterdam

Bomen kappen Hilversum

Bomen kappen Utrecht

Ga jij een boom kappen? Reageer even hieronder en laat weten waarom en wat voor boom het is.

Over de schrijver
M, pel
Door

M, pel

op 19 Feb 2022

Er ligt een flinke ast ( tak) op mijn dak++. Deze moet eraf.

M, pel
Door

M, pel

op 19 Feb 2022

Ast (tak) op mijn dak

M, pel
Door

M, pel

op 27 Mar 2022

Ik zag je bericht wat later. Ik ben al geholpen. Wat reken je voor een boom kappen? dank je, margreet

Reactie plaatsen