Een boom kandelaberen, wat is het? En waarom kandelaberen?

Een boom groeit zelf in zijn natuurlijke vorm en daar is eigenlijk geen snoei voor nodig. Soms begint de boom te groot te worden voor de omgeving waar die in staat en heeft deze toch echt snoei nodig. Het kan ook zijn dat de omstandigheden niet gunstig zijn voor zo’n grote boom. Bijvoorbeeld als er te weinig licht of te weinig water is. Dan is de boom snoeien een goede optie.


Wat is een boom kandelaberen?

Kandelaberen is een een snoeitechniek waarbij de boomverzorger de takken dermate fors snoeit dat de boom de vorm van een kandelaar krijgt. Na de snoei zou de boom dan weer in de natuurlijk vorm moeten groeien. Het kandelaberen is niet zonder risico’s want een boom kan beschadigd raken en sommige bomen herstellen ook niet goed. Niet alle bomen zijn geschikt om gekandelaberd te worden. Dit heeft te maken met de natuurlijke groei van de boom en niet alle soorten bomen kunnen fors terug worden gesnoeid. Het knotten van bomen is een soortgelijke klus als kandelaberen.


Waarom kandelaberen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een boom zou willen kandelaberen. We hebben ze hieronder op een rij gezet.

De boom is te groot geworden: Een boom is te groot geworden voor zijn omgeving
Het verplanten van de boom: Bij het verplanten van een boom is het ook gebruikelijk om de boom te kandelaberen zodat deze makkelijker te verplaatsen is. Bij een grote boom zullen nooit alle wortels mee gaan, dus vindt er een bepaalde vorm van wortelsnoei plaats. De boom zal minder stevig staan en daarom zorgt het kandelaberen voor evenwicht.
De boom is gevaarlijk: Hij groeit bijvoorbeeld over de weg heen of is niet sterk genoeg meer (geworteld) voor zijn lengte en kan mogelijk omvallen met een storm. De boom snoeien kan het gevaar aanzienlijk verminderen. Zowel de kans op omvallen wordt minder als de kans dat de boom iets zal raken bij het omvallen.
De boom is omgevallen: Een omgevallen boom kan soms gered worden. Als een boom omvalt is deze meestal niet goed geworteld. Door de boom te kandelaberen kan deze weer overeind worden gezet en groeien. De boom is lichter en vangt minder wind.
De boom heeft wortelopdruk: Je kent het wel: de wortels van bomen zorgen voor vervelende hobbels in de weg. Een boom kandelaberen zorgt voor minder wortelopdruk.


Waarom de boom niet kandelaberen?

De boom kandelaberen is niet zonder risico’s en daarom is het goed om advies van een boomverzorger in te winnen om zo het beste voor de boom en jouw situatie te doen.
De boom kandelaberen is redelijk ingrijpend en zeker oude bomen herstellen hier niet altijd volledig van. Daarbij kunnen ook jongere bomen permanent verzwakt worden en dat zul je ook niet altijd aan de buitenkant kunnen zien. Door de grote snoeiwonden is er ook verhoogde kans op schimmel, infectie, rot of zwammen die de boom aantasten. De boom kan dus verzwakken en hier niet bovenop komen. Dat zal betekenen dat je later de boom alsnog moet laten kappen. Je kunt ook nog “normale snoei” overwegen of direct de boom laten kappen in plaats van het kandelaberen. Win vooral advies in van een vakkundige boomverzorger.


Veel gestelde vragen:


Welke bomen kun je kandelaberen?

Niet elke boom is geschikt om gekandelaberd te worden. We hebben ze hier op een rij gezet. Twijfel je nog? Vraag een offerte aan. Dan kun je het advies inwinnen van een boomverzorger.

Bomen die goed gekandelaberd kunnen worden zijn:

Els, Linde, Plataan en Robinia.  

Bomen die je beter niet gekandelaberd kunnen worden:

Beuk, Berk, Populier en kastanje.


Wat is het verschil tussen kandelaberen en kandelaren?

Bij kandelaberen blijven er nog takken aan de boom zitten maar bij Kandelaren worden de hoofdtakken tot de hoofdstam teruggesnoeid. Bij kandelaren blijft er dus een hoofdstam met kleine stompjes tak zitten.


Is er een vergunning nodig bij het kandelaberen?

Dit kan verschillen per gemeente maar zeker bij grotere ingrepen is het wel aan te raden om de vergunningcheck te doen. Meestal is bij het terugsnoeien van meer dan 30% van de totale boom een vergunning nodig. Bekijk ook onze blog over de kapvergunning.


Kosten van een boom kandelaberen?

Dit is natuurlijk erg afhankelijk van de grootte van de boom en de mate waarin de boom gekandelaberd zal worden. Het beste is om een offerte aan te vragen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Een boom snoeien of kandelaberen? Vergelijk prijzen van verschillende boomverzorgers.